Sivut

torstai 2. elokuuta 2012

Oloksella oleilua

Päässä on soinut jatkuvalla syötöllä Veskun Lapin kesä. Mulla on jatkuva kaipuu Lappiin. Käytiin pyrähdyksellä siellä miehen ja tytön kanssa lähes kuukausi takaperin ja nyt fiilistelen taas näitä kuvia. Yläkuvassa kello on reilusti yli puolenyön, kun lähdin käymään tunturissa muun perheen nukkuessa mökissä. Me ollaan keskitytty retkeilemään Olostunturin kupeessa, kun sieltä löytyy majoitus. Käytiin reissulla kiertämässä Oloksen pieni luontopolku.

Reitti lähtee puisen hiihtosillan tietämiltä Oloksen hiihtokeskuksen kupeesta ja se on merkattu puupaaluilla. Nousu on helppo ja polku leveä. Itse luontopolulta löytyy neljä pienenpientä opastaulua, joista pari oli kaatunut maahan.

 Tuulimyllyt ja Ruotsin puoli.

Pallaksen tunturijonoa, arvelisin.

Tunturin päällä luontopolku kulkee luonnonsuojelualueella ja siellä ei saa kesäaikaan poiketa reitiltä. Olostunturi on toinen uhanalaisen karvamaksaruohon kasvupaikoista. Ei nähty, enkä tunnistais. Wikipediasta katsoin vaan kuvan :)Oloksen huipulta löytyy viisi tuulivoimalaa, jotka on 40 metriä korkeita ja siipiväliltään 44 metriä. Nämä on rakennettu 1998-1999.

Oikea luontopolun reitti palaisi samaa reittiä huipulta juurelle. Tuulimyllyjen huoltotietä pääsee kuitenkin vähän eri reittiä pois. Luontopolku on 3.5 km ja tuolta toista kautta sitten 6 km. 

Huoltoreitin varrella on ekumeeninen risti. Tänne pääsee talvellakin kävellen kelkkareittiä pitkin. Tavallaan tää oli vauvalle toinen käynti :)


 Siellä oli vielä vähän luntakin.

Laskettelukeskuksen pihalla oli poroja.

Päiväsaikaan heinäkuun ekalla viikolla oli päiväsaikaan ihan hitosti paarmoja. Siis aivan käsittämättömän paljon. Tavattiin poromies, joka sanoi että paarmat on tullut just sillä viikolla ja seuraavalla viikolla tulee hyttyset. Yöaikaan oli paras kävellä, kun ei niitä itikoita vielä tuolloin ollut ja paarmatkin oli nukkumassa. Lapsen kanssa tämmöisille pikkupäiväreissuille paras aika lähteä,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti