Sivut

tiistai 13. marraskuuta 2012

Ohimennen mustikka-valkosuklaamuffinssit


Aivan aluksi: jos meinaat kuvata työvaiheet, niin aloita sillä että jynssäät lieden puhtaaksi. Minä tein näin melkein heti aluksi. Eikä tullut riittävän hyvä. Niin hyvä kuin äitin liesi. Voitko äiti tulla pyyhkimään mun lieden niin, ettei siihen jää raitoja?

Aasinsillan kautta asiaan: käydessään kaupassa hän päätti leipoa illalla mustikka-valkosuklaamuffinsseja.

Ensin pitää googlettaa suurpiirteinen resepti, kirjoittaa se pikaiseen ylös ja kääriä hihat. Tein vähän reilummasti, mitä tuosta reseptistä käy ilmi. Ja siis ihan eri suhteilla. On jännempää tehä niin, kuin noudattaa orjallisesti reseptin ohjeita.

Kun olin pyyhkinyt lieden, pystyin kuvaamaan valkosuklaarouhetta. Tässä on yks Pandan levyllinen suklaata. Käsittämättömän vähän. Kaloreita on jotain 700. Käsittämättömän paljon.

Kuivat aineet, eli jauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon.


Ohjeissa on aina "unsalted butter". Tämä oli normaalisuolaista ilmajokelaista kirnuvoita. Saako suomalaista voita suolattomana?

Sulatettu kirnuvoi näyttää normivoita kuplaisemmalta sulatettuna.

Sekoitin munat ja maidon (ei kuvassa) jauhojen joukkoon.

Tässä kohtaa sain jo nuolla vispilät ja hyvää taikinaa oli. Joskus ala-asteiässä tein kerran pienen kääretorttutaikinan vain siksi, että sain syödä taikinaa. Älkää tehkö niin. Siitä tulee huono olo. Taikina on hyvää vispilästä nuoltuna, ei lusikalla syötynä (paitsi kun rapsii kulhon reunoilta, sillon se on hyvää kans).

Kohta olis kolmekuukautispäivä ollut näillä mustikoilla.


Mustikoita tuli reilusti ja silti purkkiin jäi puolet. Otin nämä suoraan pakkasesta, niin sai taikinan sekoitettua.


Meinasin ottaa kuvan muffinivuokien valitsemisesta. En ottanut, kun oikeasti se olis ollu vähän hölmö kuva. Sen sijaan kerroin siitä. Mulla olis ollu tosi kivoja vuokia! Voin joskus näyttää. Nää oli tommoset Brunon valko-pinkit.


Taikinan teossa kesti 20 minuuttia. Siinä selviytyy nopeammin, jos ei yritä ottaa jokaisesta työvaiheesta kuvaa ja siinä sivussa hinkkaa liettä viiruttomaksi. Otin kuvan siis uunin kellosta, kun laitoin muffinssit sinne. En koskaan laita mitään kelloja soimaan, koska myös tässä kohtaa luotan yllätysmomenttiin.


Mua haittasi tuo tahra niin paljon näitä kuvia käsitellessä, että kävin pyyhkimässä sen. Kyllä noi ohjeet jotakin kuitenkin tiesi, sillä aika tarkalleen vartissa saatiin valmiita tuloksia.

Ihan jees resepti vatkaamista, mittaamista ja niuhottamista vieroksuville. Mehevää oli. Piilotin osan pakkaseen.

Tässä vielä puhtaaksikirjoitettu resepti.

Mustikka-valkosuklaamuffinssit
12 isoa hyvää + muutama pieni ruma
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
3 kananmunaa
150 g voita
4 dl jäisiä mustikoita
130 g valkosuklaata rouhittuna (=Pandan levyllinen)
Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa sekaan maito, munat ja hieman jäähtynyt voi. Sekoita mustikat ja valkosuklaa joukkoon. Jaa taikina vuokiin ja paista 200°C 15 minuuttia. 


1 kommentti:

  1. Tämä ohje oli heti testattava kun siihen törmäsin. Omat muffinsit parhaillaan uunissa :p

    VastaaPoista