Sivut

tiistai 27. marraskuuta 2012

Salamajärvellä Vaatimen kierros


Me tykätään ulkoilla ja olla luonnossa. Varsinkin tänä syksynä on tullut käytyä reippailemassa päiväreissuilla aikaisempaa enemmän. Suunnittelimme myös yön yli kestävää patikkaretkeä vauvan kanssa, nimittäin eka meidän piti lähteä Ruotsiin Kebnekaiselle, sitten Kolille, mutta lopulta käytiinkin vain Perhossa Salamajärvellä päiväreissu heittämässä. Kiersimme typy manducassa Salamajärvellä Vaatimen kierroksen tuossa syyskuun alussa ja ajattelin tämän kirjata ylös tänne blogiin, kun en pahemmin tuosta kierroksesta löytänyt netistä kuvallista tarinointia ja itse tykkään fiilistellä pienempiäkin vaellusreissuja etukäteen netissä. Toivottavasti tästä on jollekin vähän osviittaa! Perustietoja reitistä löytyy Metsähallituksen sivuilta.Lähdimme liikkeelle Koirasalmen luontotuvalta. Komeimmat rakkakivet löytyivät heti alkutaipaleelta. Jos oikeasti haluaa näille seuduille katsomaan luolikko-kivikkoja, niin suunta on otettava Töppösen luolikkoon Halsualle. Nämä on pientä siihen verrattuna :)


Kivikkojen lisäksi oli vähän vetisempääkin taivalta. Oikeastaan tämä alkuväli oli maastoltaan kaikista mielenkiintoisin.


Heikinjärvellä pysähdyttiin ekan kerran ja tyttö otti siellä vähän maitohuikkaa. Heikinjärvellä oli nuotiopaikka ja laavu, mutta paikka oli vähän tuulinen ja taivalta riittävästi vielä edessä, niin päätettiin kuitenkin jatkaa Pyydyskoskea kohti.


Mukana ollut pokkari ei tarkentanut millään superisoon hämähäkkiin, jota suorastaan henkeni uhalla kuvailin.


Pyydyskoskella oli kotalaavu. Muisti palaili myös pätkittäin ja tajusin että ollaan yövytty Pyydyskoskella lukion vaelluskurssilla. Oi niitä aikoja :) Pyydyskoskella oli reitin parhaimmat fasiliteetit, eli tuollainen suojaisa kotalaavu notskipaikalla ja huussi... lisäksi nähtävyytenä savottakämpän rauniot. Pyydyskoskelta voi myös palata Koirasalmelle ja silloin rengasreitille tulee pituutta jotain 10 km. Me jatkettiin tästä kuitenkin eteenpäin.


Vaatimen kierros on merkitty punaisin täplin. Pyydyskoskelta eteenpäin maasto oli tämmöistä tavallista.


Tavattiin kuitenkin vielä sammakko. Peuroja ei nähty, mutta hirvikärpäsiä oli siihen malliin, että hirviä siellä oli liikkunut.


Ahvenlammilla on vuokrakämppä ja eipä oikein muuta. Sieltä olisi löytynyt kuvan päärakennuksen lisäksi myös sauna ja toinen majoitusrakennus, mutta kaikkien ovet olivat lukittuina. Tänne pääsee autollakin, että loistava kohde isommalle porukalle.


Pian kämpän jälkeen aukeni pitkä pitkospuutaival ja aurinkokin pilkahteli.


Lapsikin havahtui komeisiin maisemiin. Tyttö nukkui pääasiassa manducassa koko retken ajan ja heräsi pysähtyessä maidolle. Tyytyväinen oli hän.


Sportstrackerin mukaan matkaa tuli 20 km, mutta opasviittojen ja netin mukaan Vaatimen kierroksen pituus on 18 km. Puhelimesta loppui myös akku ennen maalia.

Hyvä päivä oli tuo, sopiva kahdelle aikuiselle ja kannettavalle vauvalle päiväretkeksi. Ehkä tämä kannattaisi kiertää vastapäivään, kun me kiersimme myötäpäivään, sillä aluksi jaksaa kävellä aina hyvin ja tuolla Koirasalmi-Ahvenlampi-Pyydyskoski -välillä ei tosiaan Ahvenlampea kummempia pysähdyspaikkoja ole ja pituutta kuitenkin se lähes 10 km.

Hyvin vähän on tullut Peuran polkua kierrettyä. Just tällaisia päivän hilpasuja ehkä kerran vuodessa. Viime vuonna käytiin Valvatin autiotuvalla ja paikka oli jotenkin ihana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti