Sivut

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Liikaa kuvia!


Katsokaapas tuohon oikeaan alalaitaan. Aivan, siinä on vesileima! Vihdoinkin! Olen etsinyt helppoa, yksinkertaista ja nopeaa tapaa lisätä ottamiini kuviin vesileima ja nyt ehkä sen tavan löysin. Tai ainakin yhden sellaisen. Tutoriaali löytyi Youtubesta täältä. Lyhyesti siis sanottuna tämä vesileima tuli näpsäkästi Picasan kautta.


Olen ottanut digikuvia vuodesta 2003 lähtien. Eka pokkari oli HP:n joku halpis, ja nälkä kasvoi syödessä sillä seuraavaksi hankin Canonin Ixus 400:sen. Sitten tuli eka digijärkkäri, Canon EOS 350D ja vuodesta 2008 olen kuvannut jenkeistä ostetulla Canon EOS Digital Rebel XSi:llä, joka vastaa 450D:tä. Tekis mieli jo vaihtaa uudempaan, kun kameroissa on tapahtunut huimasti kehitystä sittemmin, mutta oikeasti näillä taidoilla riittäisi tämäkin. Seuraavan järkkärin ostan, kun tämä hajoaa käsiin ja ainakaan vielä luottocanonini on toiminut kovissa pakkasissakin.

'

Sen mitä kameran käyttötaidoissa ja kärsimättömässä asetusten räpläilyssä häviän, paikkaan ottamalla kuvat RAW-muodossa, jolloin pystyn muokkaamaan niitä paljon Lightroomissa. Paljon enemmän mitä Photoshopissa. Tämä aiheuttaa myös ongelman: raw-kuvien tiedostokoko on reippaat 10 megaa kappale ja kovalevy huutaa hoosiannaa kuvaussessioiden jälkeen. Aina välillä joudunkin poistelemaan rawweja koneelta. Mulla on käytössä Lightroom 2, jossa EI etsimisestä huolimatta taida olla sisäänrakennettuna ominaisuutena vesileiman automaattista lisäämistä vietyihin kuviin. Siksipä laiskuuksissani en tähän mennessä ole vesileimoja lisännyt kuviin, vaikka syytä olisi.


Bloggerissa pystyy Picasan verkko-ominaisuutta hyväksikäyttäen lisäämään vesileiman jälkikäteen yksitellen blogiin ladattuihin kuviin. Tässä reippaan puolen vuoden bloggailun aikana kuvia näyttää kertyneen noin 200, että pieni iltapuhde olisi edessä... Lightroom 4-ohjelmassa olis vesileiman lisäys yhtä näpsäkkää kuin Picasalla näihin tän postauksen kuviin, mutta pitäis olla se ohjelma.

Tai sitten tarvittaisiin taitoa ottaa valokuvia niin, että ei tarvis käsitellä, mutta oikeasti sydäntä särkee jos en käsittele tänne laittamiani kuvia. Pakko lisätä edes vähän kontrastia. Onko tää turhaa niuhotusta?


Kuvien arkistoinnista vielä, että olen tallentanut alusta lähtien kuvat kuvauspäivän mukaan kansioihin ja ne sitten vielä vuosikansioon. Vuosikansiot taas löytyy parilta ulkoiselta kovolta ja joskus vielä tulee päivä, että joku niistä kosahtaa. Tai palaa, tai hukkuu. Rawweja lukuunottamatta en ole poistanut ainuttakaan otosta vuosien varrella ja arvelisin, että otoksia on jotain 20.000 kpl. Aivan tautinen määrä.

Hei siis lukijat ja muut bloggarit! Avaan keskustelun: mikä on teidän ratkaisu näihin ongelmiin? Miten arkistoitte otokset? Entä käsittely ja vesileima, harrastatteko semmosta?

5 kommenttia:

 1. Olen kyllä saman ongelman edessä, otan paljon kuvia muutenkin ja pitäisi keksiä mihin ne tyrkkään. Olen nyt ajatellut hommata ulkoisen kovalevyn ihan vaan kuvia varten. Pitäisi joskus iltapuhdetyönä käydä läpi kaikki kansiot ja poistaa kaikki turha ja ne otokset, jotka eivät koskaan päätyneet minnekään.

  Kuvia käsittelin ennen Photobucketissa mutta se alkoi olla liian hidas enkä saanut tehtyä sillä mitä halusin, nyt olen vaihtanut PicMonkey.com -nimiseen palveluun ja olen tosi iloinen että sen löysin. Helppoa ja nopeaa ja ihania uusia pohjia, vaihtoehtoja ja koristeita, suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ulkoinen kovalevy kannattaa hankkia, niin ei itketä sitten niin paljoa kun käyttökoneesta hajoaa jotain.

   En oo koskaan käyttäny käsittelyyn näitä netistä löytyviä pieniä kilkattimia ja varsinkin efektien käyttäminen vähän jänskättää - kuinka paljon on liikaa? Picasan etuna on se, että blogin on liitettynä Google-tiliin ja siten myös tallessa pilvipalvelussa. Lisäks pystyy synkkaamaan koneeltakin kansioita. Toimintojakin löytyi enemmän mitä heti uskois, myös noi erilaiset efektifiltterit.

   PicMonkey oli mulle uus tuttavuus, kävin nopeasti sitä käpistelemässä. Näyttäis olevan näppärä just yksittäisten kuvien pikaefektoimiseen. Täytyypä pitää toi muistissa, kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Mulla on käytössä kuvien pienentämiseen ja vesileimaa varten vso image resizer, jo,la saakaimki kerralla pienennettyä blogia varten ja se lättää samalla sen vesileimankin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikutti mainoksista huolimatta tosi näppärältä ja kevyeltä ohjelmalta. Olis halunnu asentaessa asennella mulle ties mitä lisäkilkattimia, ja piti vähän kattoa mihin ruksin laittaa. Mutta hyvältä tuntui ensiajo! Just semmoselta, jolla saattaisin viitsiäkkin ne vesileimat lisätä. Kiitos!

   Poista
 3. No mä kun oon vasta suht noviisi näissä (vanhassa blogissa aikanaan ei juuri kuvamuokkailuja tarvittu) ja photarilla vaan yleensä pienennän kuvat. Muokkaan jos on oikeasti tarvetta, sillä oon vaan niin laiska. Päivään kun ei muuten mahtuis muuta kun koneella istuskelua. Vesileimoja en oo käyttäny, mut nyt just tuli semmonen "apuaapua, joku varastaa mun kuvat"-vainoharha, kiitti vaan.

  Kuvia on kaikilla talouden kolmella koneella ja uudet pääasiassa dropboxissa. MUTTA yhden pikkuläppärin kiintari on ylijumissatäynnä eli sillä ei pääse uusimpiin kuviin käsiksi dropboxiin, eikä siinä kyllä oo photariakaan vaan joku image resizer vaan kuvien pienentelyyn (en siis osaa edes rajata sillä).

  Googlen Drivea oon nyt miettinyt kuvien tallennuspaikaksi, kun siihen vastikään tutustuin. Toimii siis gmailin kautta samaan tyyliin kuin DB, eli voit myös linkata sen muille, meillä esim. pojan kuvakansioista on linkit laitettu isovanhemmille, kattelkoon kuvia sieltä ja ladatkoon itelle halutessaan.

  VastaaPoista