Sivut

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Älä sotke meidän leikkistä!

Tässä taannoin avauduin jo nuorison sotkemisesta paikallislehden kolumnissa ja sitten vähän myös omissa statuspäivityksissäni. Viime aikoina olen avautunut aiheesta myös livenä nuorisolle. Tämä on pieni kylä ja jos ei nyt nuorta tunne, niin saatetaan olla sukua. Helposti saa varmaan myös kylähullun leikkikenttäkyttärin maineen, jota itse henkilökohtaisesti olen tässä tiedostamatta tavoitellut.

En oo (vielä) ryhtynyt kuvaamaan roskattua leikkistä ja tekemään  havainnoista jonkinlaista excel-taulukkoa. Ehkä se on seuraava askel?

Meidän vieressä, noin 200 metrin päässä, on kiva leikkikenttä. Löytyy kiipeilyteline, liukumäki ja kolmenlaiset keinut vauvakeinuineen. Lisäksi uutuutena semmoinen spider-kiikku, joka on näköjään nuorison suosikki. Käydään leikkiksellä, kun ehditään, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Mulla oli tällä viikolla keskiviikkona vapaapäivä ja käytiin silloin K:n kanssa kahdesti leikkiksellä: samupäivällä unien jälkeen matkalla kauppaan ja iltapäivällä kirjastoreissun yhteydessä. Leikkiksellä asettelin lapsen ensin keinuun, tuuppasin vauhdit ja keräsin kettuuntuneena suurimmat roskat pois edestä. Jotain limu- ja energiajuomalapsia siellä käy merkkaamassa reviirinsä.

Kahdesti on pullonsirut saatu kerätä nyt kevään aikana. Ja puhumattakaan niistä tupakintumpeista, joita keinuja ympäröivä hiekka on pullollaan.

Voi hyvä hitto kun ärsytti sotkijat. Suunnittelin jo riistakameran hankkimista ja asettelua johonkin puuhun, niin saisin roskapönttöjä käyttämättömät tenavat kiinni ja edesvastuuseen.

Illalla sitten huomasin että leikkikentälle oli kerääntynyt enemmänkin porukkaa. Ihan oli auto ajettu keinujen viereen ja Cheekiä kuuntelivat. Tässä päässä sokka irtosi ja hullu leikkikenttäkyttäri lähti käymään tervehtimässä nuorisoa.

Keskustelu oli sivistynyttä. Nuoret oli huolissaan, että onko musiikki liian kovalla. Sanoin että ei, eikä mua moottoriajoneuvoilla ajelu kielletyissä paikoissa ärsytä, mutta roskaaminen häiritsee niin etten saa unta. Pyysin teinejä keräämään tölkit, tumppaamaan tupakkansa niihin ja siivoamaan tienoon lähtiessään. Ja olemaan rikkomatta pulloja. Ikinä.

Lupasivat. Ah, Suomella on vielä toivoa!

Mutta ne pyöräilevät ja energiajuomaa kiskovat varhaisteinit. Ne on mun tämän kesän missio!

6 kommenttia:

 1. Tuo leikkikenttien roskaaminen on todella kurjaa ja monesti on itsellänikin kiehunut tämän asian tiimoilta. Toinen aivan älyttömän ärsyttävä juttu on kun teinit kiroilevat ja räkivät bussipysäkeillä kun olet siinä pienten lasten kanssa. Tai vaikka lapsia ei olisi mukanakaan. Ällöttää. Siihen pitäisi myös saada joku kuri mutta pelkään että siinä saisi vaan pataan jos menisi niille asiasta avautumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän täällä maalla on ongelma/hieno asia, että teinit uskoo kohtuullisen hyvin puhetta TAI sitten ne menettää puhekykynsä. Nuorisolaumat Kampin edessä tai muualla pk-seudulla on pelottavia.

   Poista
 2. Ei kannata sitä kameraa viedä sinne. Sellainen oli siellä. Se varastettiin. Ei uskois!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muistan tuon kameraepisodin :) Oli ne näppäriä kavereita. Oikeesti leikkikenttien kuvaaminen on vähän arveluttavaa ylipäätänsä, vaikka tarkoitusperät olis kuinka jalot.

   Poista
 3. Onni on oma taloyhtiön leikkikenttä, johon voi jopa jättää kakaran siksi aikaa muiden äitien vahdittavaksi, että itse hakee postin tai laittaa pyykit kuivuun. Siihen paistaa aurinkokin, koko päivän (olettaen ettei pilvet ryökäleet mene eteen). Ja se, että meidän pihassa asuu vaan fiksuja varhaisteinejä ja ne rellestää jossain ihan muualla kun siinä pihassa (siinä ne vaan pelaa jotain katusäbää) ja alakoulupojatkin on aika herran nuhteessa, kun kaikki mammat huutelee niiden perään ettei autokatoksien välissä saa pyöräillä. Pikkanen lintukoto meillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah! Hiemanko siellä elellään herrankukkarossa ja -nuhteessa :) Kunhan tänä kesänä saatais tuohon meidän takapihalle hiekkalaatikko, niin opetan naapurin eläkeläis-Pekan istumaan hiekkiksenreunalla lapsenvahtina. Sillä on aikaa.

   Teidän teinit on hiffannut elämän tärkeimmän ohjeen: "don´t shit where you eat" :)

   Poista