Sivut

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lomalla Saimaalla

Kaikki autossa, nyt mennään!

Reissuperhe palasi kotiin! Monien vaikeuksien kautta päästiin ylipäätänsä lähtemään lomareissulle viime maanantaina. Kohde oli 440 kilometrin päässä itärajalla sijaitseva Saimaan kylpylä. Ensin hajos meidän oma auto ja laina-autostakin tipahti sitten rengas kesken matkan. Mutta perille päästiin kuitenkin vain vuorokausi aiottua myöhemmin. Ja kotia suorastaan heittämällä yhdellä pysähdyksellä.

Pieni mutka matkassa, kun jossain Lievestuoreen liepeillä autosta irtosi eturengas. Mies hakee sitä tässä tuolta ojasta. Oltiin pysähtymässä kuvassa näkyvälle P-paikalle kolinaa tutkimaan, joten vauhtia ei ollut nimeksikään ja vaurioita tuli vain henkiselle puolelle.

Biitsiä oli kans.
MILJÖÖ
Ihan kiva. Lasipalatsia ja vanhaa sairaalarakennusta suloisessa sekamelskassa Saimaan rannalla. Uutta venäläisille suunnattua mökkiä sijaitsi vieri vieressä, mutta ruplan kurssista ja Ukrainan tilanteesta johtuen ei liiemmin itänaapureita ollut lomailemassa. Paikka oli kuin Kalajoen hiekat ilman merta. Ulkoleikkivälineitä alueelta ei löytynyt vielä ollenkaan. Ei edes keinuja. Tai ne oli rakenteilla ja ympäröity kieltomerkein.

Huoneistojen parkkis oli melko tyhjä!
Ulkoilureittejä oli enemmän mitä ehdittiin koluta.

Pätkän päässä tästä kaikesta uudesta, hienosta ja idyllisestä vanhasta, oli jonkinlainen vanha järisyttävän suuri sairaalarakennus aivan tyhjillään. Mies löysi sen lenkillä käydessään ja käytiin siinä pihalla pyörähtämässä ennen kotiinlähtöä ja tietenkin jätin kuvan ottamatta. Rakennuksen kyljessä oli plakaati, joka kertoi sotasairaalakäytöstä sotien aikana ja etuoven yllä luki, että Joutsenon vastaanottokeskus. Wikipedian mukaan Joutsenon vastaanottokeskus sijaitsee nykyään Konnunsuon vankilassa (!!), mutta tuon rakennuksen historiaa en sen paremmin netistä löytänyt tai osannut kunnolla etsiä. Mieleen tuli lähinnä Pripyatin hylätyt rakennukset. Mikäli tätä kirjoitusta lukee joku paikasta paremmin tietävä, niin kerro toki rakennuksesta tarkemmin, mua kiinnostaa!

Kolme naureskelevaa typyä kämpillä.

MAJOITUS
Me valtasimme yhden täysin varustellun huoneiston Anttilankaaresta. Huoneistossa oli kaksi makkaria, keittiö, olkkari, kaksi vessaa, iso kylppäri sekä sauna. Ei todellakaan yhtään liian iso kämppä, mutta koska toinen makkareista sijaitsi ylhäällä, niin sinne ei voinut sängystä kiipeilevää Kiiraa portaiden takia laittaa nukkumaan. Kaksoset nukkuivat ylhäällä, joka aiheutti kovasti seuraavanlaista: -> tutit tippuvat moneen otteeseen iltaisin -> narinaa -> kiipeilyä yläkertaan -> portaiden narinaa. Lisäksi narisin lähtiessäkin respaan siitä, että kierrätyssysteemejä ei ollut tuolla huoneistoissa ollenkaan. Johtuu kuulemma siitä, että venäläiset ei tajua. No, ei siellä hotellikirjassa myöskään sanallakaan mainittu suomeksi eikä venäjäksi että miten homman kuuluisi toimia.

RAVINTOLAT
Käytiin syömässä hotellilla lounas (á 18 euroa) ja aamupala (á 15 euroa). Lounas ei ollut apsimössöjä kummempaa, eli hintaansa nähden huono, mutta hotelliaamupalabrunssista minä maksan hyvinkin tuon verran. Lounaalla ei ollut meidän lisäksi muita kuin työntekijöitä, joten ehkä siellä ei hotelliasukkaita käykkään. Aamupalalle mentiin ysin jälkeen ja silloin oli kyllä väkeä. Paikalta olis löytynyt lisäksi O´Learys-burgerimesta, mutta siellä ei käyty nyt.

Potkulautoja enemmän Kiiraa kiinnosti kypärät Angry Birds-puistossa.
ANGRY BIRDS-SISÄLEIKKIPUISTO
Uusi, siisti ja ihan ok leikkipaikka kaksivuotiaallekin, joka viihtyi juoksennellen päättömästi eri kohteissa kolmatta tuntia kahteen otteeseen. Sisäänpääsy sen sijaan maistui vähän rahastukselle: 18 egeä AIKUISELTA ja taaperot ilmatteeks. Käytiin kuitenkin kertaalleen koko perhe siellä ja toisen kerran Kiira kävi iskän kanssa. Toisen päivän lippu oli enää "vaan" kympin aikuiselta. Hieman vanhemmat lapset saavat tästä puistosta kyllä enemmän irti.

KYLPYLÄ
Nillitän tämänkin kohdalla hinnasta. Sisäänpääsy oli aikuiselta 20 egeä. Sillä hinnalla odotan kylpylältä vähän enemmän. Paikka oli kuitenkin ihan kelvollinen, siisti ja uusi, mutta ei niin ihmeellinen mitä tuolla sisäänpääsymaksulla olisin odottanut. Vertailun vuoksi Levin kylpylän (joka on tähän asti kokemistani kylpylöistä paras) sisäänpääsy on 21 euroa, ja se on kyllä sen paikan arvoinen.

Kotia kohti! Alkumatkasta vielä hymyilyttää.

YHTEENVETO
Helppoa lomailua pienten lasten kanssa. Huoneistoon mahtui näitten kanssa hyvin, mutta harmi kun aamupala ja kylpylän vapaa käyttö ei sisältyneet siten hintaan. Tämmöstä voisi harrastaa useammin, sillä oli kyllä mukava olla pois kotoa!

3 kommenttia:

 1. Se iso rakennus siellä metsässä on Tiurun sairaala, ollut alunperin tubisairaala :) mäkin lueskelin aika paljon tuon alueen historiaa sen jälkeen ku käytiin siellä. Se tubisairaala oli aika Creapy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on wikipedia :) Vastaanottokeskus on siirtynyt siitä rakennuksesta pois vuonna 2012, jolloin siinä vieressä järjestettiin loma-asuntomessut. Onkohan ollut sattumaa, että pakolaiset on silloin siirretty (pois silmistä) sinne entiseen Konnunsuon vankilaan.

   Mä menisin kyllä ennemmin tutustumaan aavemaiseen Tiurun sairaalaan, kuin uusiin Holiday Clubin loma-asuntoihin.

   Poista
  2. Joo mekin kierrettiin sitä mielenkiinnolla ja annettiin mielikuvituksen lentää :D Mua ei sytyttänyt yhtään varsinkaan se loma-asuntomessujen alue. Ingenjöörimäistä silmää häiritsee se sekamelska - sama juttu on kyllä myös asuntomessualueiden kanssa joissa olen käynyt. Ja survotaan jäätävän kokoisia lukaaleita postimerkin kokoisille tonteille kylki kylkeen. Mulle ei ihan herää sellanen ajatus, että ai vitsi tässäpä olis mukava viettää kesälomiaan. Not.

   Poista