Sivut

perjantai 26. syyskuuta 2014

Saariselän sinkkuristeily

Kuten sinkkuristeilyillä on tapana, jätettiin sormukset autolle. 
 Käytiin naisten kanssa vaeltamassa Saariselällä parhaimpaan ruska-aikaan eli 10.-13.9. Kelit olivat koko reissun ajan kohdillaan - ei satanut eikä ollut liian kylmä. Edellisen kerran olin kunnon vaelluksella Hetta-Pallaksella Kiiran alkuraskaudesta syksyllä 2011 ja silloin satoi vaakasuoraan koko 55 km. Nyt oli vähän eri meininki ja oikein teki mieli katsoa niitä maisemia.


Reissuporukka ja kohde muodostui kevään ja kesän aikana. Spekseinä oli, että niin monta kutsutaan suunnittelemaan, että reissu toteutuu. Ja reissun speksit oli pidennetty viikonloppu, matkaa 50-60 kilsaa. Meitä lähti lopulta matkaan neljä täältä Keski-Pohjanmaalta ja Ivalosta tuli paikalle Tiina, joka on siellä keikalla. Vaelluskokemusta oli enemmän tai vähemmän ja kaikki ovat ainakin olleet partiossa. Paluumatkalla kehiteltiin jo yksi lippukuntakin :)

Reissulla törmäsimme muihinkin vaeltajiin, tosin ei siellä niin ruuhkaa ollut. Monet olivat toista viikkoa tunturissa ja silloin pitää jo miettiä tarkemmin rinkan ruokasisältöjä. Meillä oli kohtuullisen painavaa evästä, siis ei kuivatavaraa.

Eka ylitys oli jännin.
Vaellusreitille osui viisi vesistönylitystä. Oltiin varauduttu yhteen eli kahteen, mutta ilman kastumisia hoituivat nuo kaikki viisi. Tekniikka vaihteli. Oli feikkicrocsia, avojalkaisuutta, sukat jalassa, sukat feikkicrocseissa sekä ylityspaikalla olleita jalkineita. Apuvälineinä Aittajärven ylityksen vaijeri ja erinäiset kepakot muiden ylitysten luona. Tunturipurot- ja joet virkistivät vaelluskengissä muhineita jalkoja.

Eka aamu Sudenpesällä. Tuon takana näkyvän tunturin yli hilpaistiin iltamyöhään ja loppumatka tultiin otsalamppujen valossa.

Meidän reitti oli Aittajärvi (lähtö) - Sudenpesä (telttayö) - Paratiisikuru ja Pirunportti (makeimmat näkymät!) - Muorrakkavaaran autiotupa - Jyrkkävaaran autiotupa - Aittajärvi. Matkaa tuli varmaan vähän vajaa 60 kilsaa. Tiinan aktiivisuusrannekkeen mukaan askelia tuli rapeat 117 000.

Note to self: oikeaan kantapäähän tulee näistä vaelluskengistä aina rakko. Compeed on ystävä heti alussa!
Kenttää oli Soneran liittymissä ajoittain, mutta oma Saunalahteni oli mykkänä lähes koko ajan. Ainoastaan Ukselma-tunturin päällä oli vähän kenttää ja siellä taukoaika käytettiin hyytävässä tuulessa kuulumisten laittoon.
Kengät jalassa pääsi kans.

Ihan hyviä mökkipaikkoja riitti.

Paratiisikurun vehreyttä.

Tuosta yli!
Kuru oli kivikkoinen.


Kokkausta Muorrakkavaarassa.
Tiina ylittää. Tämä oli ylityksistä jännittävin. Selvää kohtaa ei ollut, sai ihan itse päättää :)

Meitsi koskessa polvia myöten.

Lopuksi tartuin lillukanvarteen.
Onnistunut reissu oli! Vielä ei ens vuoden kohdetta päätetty, mutta tunturia minulle, kiitos!

Osa kuvista on Tiinalta. Hänen reissublogiaan voi lueskella täällä.

Matkan upeuden tajuaa vasta kun katselee näitä kuvia. Ei siellä ruskan keskellä tunturissa tajua edes, kuinka jäätävän upeuden keskellä sitä tallaakaan.

Varustukseni oli just eikä melkein sopiva. Reissua varten ostetut goretex-housut vaan lojuivat rinkassa koko matkan ajan, mutta ei vara venettä ja silleen. Tulipa ainakin laitettua kunnon ulkoiluvarusteet tulevaisuutta varten.

Ps. Syötiin punikkitatteja, kun A) luultiin niitä herkkutateiksi ja B) olivat kauniita. Hyviä olivat. Vähän vaan tuntui pahalle viimeiset kilsat ennen autiotupaa, sillä punikkitatti aiheuttaa ruokamyrkytysoireita, kun sitä ei kypsennä tarpeeksi. Mutta tosi hyviä olivat! Ihan heti ei maistuis uudestaan.

PPS. Sormukset jätettiin naulaan käytännön syistä: rinkka selässä taapertaessa sormet turpoaa muodottomiksi.

PPPS. Lapset olivat isänsä huomassa. Olivat viihtyneet, tietenkin!

6 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Voihan kateus! T. Lellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää unohin kutsua sua mukaan! Ens syksynä seuraavalle risteilylle?

   Poista
 2. Voi kuinka ihanaa! Miekin tahdon! Kerran on tullut itseasiassa käytyä juurikin tuolla Saariselällä :) Paikat kuulostivat etäisesti tutulta, mutta nimimuisti on aina niin heikko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ihanaa :) Heti tuli pakkaset kun mentiin kotiin.

   Poista
 3. Voi että on upiaa!! Mä kävin viime vkl reppuselkäsyysvaelluksella Rokualla (on sielläkin ihan mielettömät maisemat!), mutta viimeisimmästä kunnon vaelluksesta on jo useampi vuosi, 09 käytiin Haltilla. Tollanen muutaman päivän reissu oliskin oikein passelin mittanen, harmi vaan että mun vaelluspari on just viimesillään raskaana.. Eli ehkä vuoden-kahden päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinkkuristeilypiiriin tosiaan otetaan uusia jäseniä. Hakemus vetämään mulle spostiin ;) Ens vuoden haaveena mulla ainakin on Kebnekaise.

   Poista