Sivut

torstai 9. lokakuuta 2014

9 arjen säästövinkkiä

Koska hengailen nyt kolmatta vuotta lasten kanssa kotona, on oma päätulonlähteeni tänä aikana ollut Kela. On pitänyt palauttaa mieleen ja jopa opetella sentin venyttelyt, että rahat riittävät. Ja riittäähän ne, kunhan ei jatkuvasti hurvittelisi ja tilaisi esim. hullareilta kaikkea turhaa (kuten kävi siis eilen).

Eräässä blogiryhmässä ideoimme postauksen arjen säästövinkeistä. Tässä omani, joita noudatan. 


1. Suihkepullo keittiössä
Pullosta ei löydy Methodin 7 euron keittiöainetta, vaan vettä ja tippa tiskiainetta. Koska lapsiperheissä tuppaa ruokatöhnä jämähtämään keittiön tasoihin, tuoleihin ja lattiaan, niin suihkin pullosta vähän ainetta avittamaan pyyhkimistä. 

Olen kuullut, että harrastamani blandailu on pahasta, kun bakteerit ryhtyvät pesimään siellä jatkuvasti uusiokäytettävässä pullossa. No, mikäli näin on, niin voihan sitä pulloa joskus uusia. 


2. Pesuaineet tarjouksista
Pesuainetarjoushaukka tässä moi! Mikäli pesuaineet jossain kaupassa joskus ovat tarjouksessa, ja sinne on menoa, niin yleensä hamstraan. Viimeksi tällä viikolla ostin 4.5 kiloa pyykinpesuainetta á 8.95€, kun sama määrä samaa ainetta olisi tullut maksamaan lähikaupasta 21€. 

Ruskea kassi on vuosia sitten ostettu Lontoosta Asda-kaupasta. 

3. Kestokassit kauppareissulle
Arvioisin, että meillä kuluisi kaupan muovipusseja noin neljä-viisi viikossa, euron verran siis. 52 egeä säästöä vuodessa, kun muistan ottaa omat kassit kauppaan mukaan. Plus säästän 260 muovikassin verran luontoa.

4. Marjat metsästä, kurpitsat äitiltä, omput puusta
En ainakaan muista koskaan ostaneeni kaupasta pakastemarjoja. Enkä kotimaisia omenia tai kurpitsoja niiden sesonkina. Metsästäjä-keräilijä -vaisto ajaa säilömään sadon pakkaseen ja syömään siltään.

Omppusosetta riittää vielä joksikin aikaa puuroon. Ruokasoseet vetelee vaihteeksi viimeisiään.

5. Vauvasoseita itse
No nyt olen vähän mennyt sieltä mistä aita on matalampi. Kaksoset söivät kesän läpensä kaupan purkkiruokaa, kun sain lavallisen pilkkahintaan. Nyt kun ne on syöty, on kaupan sapuskoja mennyt purkki päivässä ja toinen ruoka on ollut jotain itsetehtyä. Kaksosille menee puuron kanssa omista ompuista tehtyä sosetta pakkasesta, kunhan muistan ottaa sitä sulamaan. 

6. Lastenvaatteita käytettynä
Valtaosa lasten vaatteista on peräisin kirppiksiltä tai kavereilta. On niitä tosin tullut myös ostettua uutena, popia, miikkaria ja sen sellaista, mutta oon ajatellut että ne merkkivaatteet saa myös helposti kiertoon. Ulkovaatteet olen tainnut tähän mennessä hankkia järjestään uusina.

7. Kirjasto
Käydään kirjastossa lähes viikottain. Tänäänkin satutunnilla (joka oli minikatastrofi ja hermoja raateleva kokemus), mutta yleensä reissut sujuu ilman ongelmia. Kirjastoreissuilta tarttuu mukaan lukemattomia kirjoja meille kaikille. Ei kaikkea tarvitse omistaa.

Yksi tikku, kaksi syttöpalaa ja vähän paperia. Syttyi!


8. Takalla tupa lämpimäksi
Meillä on lato täynnä puuta omasta takaa. Olen petrannut takanlämmityksen suhteen ja tuikkaan valakian palamaan, mikäli talossa tuntuu kylmältä. Partiolaisena mun kuulemma pitäisi osata sytyttää takkakin yhdellä tikulla, mutta en osaa. Se kun käyttäytyy ihan eri tavalla mitä nuotio, joten tuohuksien vuolemisen sijaan käytän takassa syttöpaloja. Hermot nimittäin menee epäonnistumisiin.

9. Ei takeaway-kahvia, kun on mahdollisuus mikrokahviin
Eilen just puhuttiin kaverin kanssa mikrokahvin aliarvostuksesta. Sehän on ihan loistavaa! Ajaa sillä nimenomaisella kahvinhimoisella hetkellä asiansa ja antaa kofeiinifixin nopeasti. Ja rahaa säästyy, kun ei tarvi keittää uutta. Nih!

Bubbling under: leipä ja leipominen, suurten ruokamäärien tekeminen kerralla, tarjousshoppailu, pakastinjemmat ja eläminen kaukana markettien houkutuksista.

2 kommenttia:

  1. Mulle paras keino olis ehdottomasti kaukana kaupungista asuminen. Alan harkita sitä ihan tosissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman nettiä, kaukana kaupungista. Kaikista halavin niin!

      Poista