Sivut

torstai 16. lokakuuta 2014

Leipäviikko: Pataleipä


Tämä haasteeni suorastaan huusi pataleivän nimeä! Helppo leipä on, joskin jauhopusseja pitää kopata jo edellisiltana, mikäli aamulla mielii leipää saada. Valmistustapa sopii arkisin kotona päivät pitkät oleskeleville (ihan hatusta vedän, että esimerkiksi perhevapaita viettäville, kuten mulle) ja muiden kuolevaisten viikonloppuihin. Kolmivuorotyöläisistä en tiedä, että sopiiko, kun en ole koskaan sellaista harrastanut.


Mennäänpä heti asiaan. Eli eilisiltaan. Tehtiin Kiiran kanssa taikina silloin odottelemaan. Tällä kertaa tein tästä vähän kuituisamman, kuin edellisessä Pirkassa ollut resepti edellytti. Vehnistä tuli 3 dl, grahamia ja ruista 2 dl kumpaakin. Myös alkuperäisessä reseptissä olleet siemenet jätin pois. Kuivat aineet kuitenkin sekaisin riittävän suuressa muoviastiassa. Ehkä jopa sellaisessa, johon löytyy kansi.


"Minä autan äitiä", hän sanoi ja nappasi astian kun veden sinne lisäsin. Ei auttanut kuin harhautus. Valitinko joskus, että lapseni ei muuten puhu? No, nyt muuten puhuu.


Siellä se poika tekeytyy kannen alla. Tältä prosessi näytti illemmalla.


Aamulla Iiris ei malttanut enää odottaa, vaan leipää himoitsi hän. Kuudelta ylös. Kiitti vaan. Uuni päälle ja hommiin siis. Tai aivan aluksi laitoin kahvin tippumaan. Sitten vasta kaivoin esiin jauhot.


Taikina on todella, todella löysää. Parempi tosiaan liikaa jauhoja alustalla, kuin taikinatahmaa joka puolella.


Valitsin väärän käden pyöräyttämään palluraa jauhoissa. Kuva piti ottaa vasurilla. Tärähti ja oli vaikeaa.


Vaivata ei saa yhtään. Vain muotoilla jauhoinen pallo ja jättää se hetkeksi vielä liinan alle hengaamaan. Pata meni tuolloin uuniin lämpeämään.


Kun uuni on valmis, tiputetaan taikina pataan. Puoli tuntia kannen kanssa uunissa ja vartti lopuksi ilman.


Hän repesi synnytyksessä söpösti. Awww. (Sori tuosta lauseesta, en malttanut)


Annoin vauvan rauhassa jäähtyä padassa ja viipaloin sen vasta lounaalle. Syötin lapsille, tykkäsivät. Söin itsekin, tykkäsin. Varsinkin tuosta ihanan rapsakasta kuoresta.

Pataleipä (terveysversio)

3 dl vehnistä
2 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi. Pyöräytä sekaisin. Anna tekeytyä kelmulla tai kannella peitettynä noin 12h. Pyöräytä löysä taikina jauhoissa ja heitä uunissa lämmitettyyn kuumaan pataan. 225 astetta, 30 min kannella peitettynä ja 15 min ilman kantta. Laita sentti voita päälle ja iloitse elämästä.

1 kommentti:

  1. Voi apua mikä tukka Kiiralla!! On muuten hyvä, että teen ruokaa just samalla, olis muuten tullut nälkä sun leipäpostausten äärellä. Njams!!

    VastaaPoista