Sivut

tiistai 14. lokakuuta 2014

Leipäviikko: Viskileipä


Saatoin ehkä provosoitua viime päivien alkoholimainontakeskusteluista tai sitten ihan vain sattumalta silmiini osui jännittävä irlantilaisen soodaleivän viskiversio. Tai ehkä postauksen lopusta löydätte merkinnän yhteistyöpostauksesta viskiyhtiön kanssa.


Irlantilainen soodaleipä pelastaa niin tuoretta leipää vaativan viikonloppuaamun, kuin iltapalaleivättömyydenkin. Eniten aikaa valmisteluissa kului meidän viinakaapin kollaamiseen, kun raaka-aineita etsin. Löytyi pelkkää singlemalttia. Ja kaksi ihan pölyttynytta avaamatonta pulloa, yksi tyhjä sekä tuo pikkuruinen avattu, jonka olen aikanaan ostanut miehelle lahjaksi. No, Glenfiddich pääsi nyt jatkokäyttöön.


Kuivat aineet sekaisin, eli normivehnistä, grahamia, ruokasoodaa sekä suolaa.


Sekaan piimää. Myös jogurtti tai joku muu hapan maitotuote toiminee tässä leivässä.


Viskiä meni reilu ravintola-annos. Jatkoin sitä maidolla.


Sekoitus ja pellille kumoaminen. Olis voinut taputella pinnan nätiksi jauhoin, mutta en viitsinyt sotkea käsiä.


Sitten seuraa ohjeen erikoisin osuus, mutta jos haluaa leipään vain viskin tuoksun, riittäisi tämäkin. Pikkuloraus viskiä ja samanmoinen liri maitoa voitelua varten lasiin.


Niin ja leivässä muuten pitää olla ristiviilto. Koska se tuo varmaan hyvää onnea. Myös voiteluviskiä saa paremmin ristikoloseen.


200 astetta, noin 20 minuuttia ja leipänen halusi maastoutua uusiokäytettyyn (eilisen peltileivän) leivinpaperiin.


Kapaloin sen pyyhkeeseen, joka on tämän leivän suositeltu sijoituspaikka.

Mitäpä sanoisin mausta... no, ihan jees. Tämä tuoksui ja myös maistui niin reilusti viskille, että en antanut sitä lapsille. Aikuisten pikaleipä siis :)

Leivän voi tehdä toki myös ilman viskiä. Laita silloin koko desi maitoa ja jätä voiteluosuus pois. Resepti on lähes täysin Yhteishyvästä peräisin, eikä viski-ideakaan ole omani, vaan irkkuperäistä sekin. Viskiosuuteen hain inspiraatiota täältä. Hunajaa olis voinut myös laittaa, mutta ei löytynyt meidän kaapeista. Ruokasoodan ansiosta voit unohtaa nostatuksen.

Irlantilainen viskisoodaleipä (Irish whiskey soda bread)

3 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
2 dl piimää
1/2 dl viskiä
1/2 dl maitoa

Helmen verran viskiä ja maitoa viimeiseen voiteluun ennen uunia.
Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon märät. Kumoa taikina uunipellille, tee ristiviillot pintaan. Voitele viskimaidolla ja heitä 200 asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Tarjoa ja syö heti, tai säilytä pyyhkeeseen käärittynä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti