Sivut

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

HAASTATTELU: Jonna, kauneushoitolayrittäjä

Näin naistenpäivän kunniaksi pyysin jouluna yrittäjäksi ryhtynyttä Jonnaa vastaamaan kysymyksiin. Jonnalla on oma Kauneushoitola Sievä Keski-Suomessa. Olen tutustunut Jonnaan kaksosten odotusryhmän kautta ja seurannut siis sivusta nuoren naisyrittäjän alkutaivalta.

Jonnan mies harrastaa valokuvausta, joten kotiotokset ovat upeita!


Kuka olet ja mitä teet?
Olen Jonna Varhe ja olen kosmetologi-kynsimuotoilija omassa yrityksessä Keski-Suomessa.

Millainen koulutus ja työkokemus sinulla on ?
Olen valmistunut 2006 kosmetologiksi Jyväskylän ammattikoulusta. Pääsin heti oman alan töihin yhteen kauneushoitolaan vuokratuolille missä oli parturi samassa. Olin pikkusta reilun vuoden siellä, Paikka vaihtui koska allergisoiduin akryylikynsille ja myös muutamat parturien käyttämät tuotteet olivat pahasta. Sitten pääsin edelliseen työpaikkaan elokuussa 2007 provikkapalkalliseksi, jossa 2009 siirryin takaisin vuokratuoliyrittäjäksi. Ja nyt viime joulukuussa avaisin oman hoitolan Kauneushoitola Sievän Keski-Suomeen Uuraisille, jossa kovasti toivon työllistäväni itseni.


Kuinka ryhdyit yrittäjäksi?
Meidän alalla harvoissa paikoissa on enää perus palkkatyötä. Nykyään taitaa kaikki hoitolatyö olla jollainlailla yrittäjäpohjaista. Eli eipä ole ollut vaihtoehtoja muuta kuin ruveta yrittäjäksi, koska en halunnut ruveta miettimään muuta alaa.


Kerro, mitä firmasi tarjoaa ja missä?
Kauneushoitola Sievä sijaitsee Keski-Suomessa Uuraisilla. Ja tarjoan jalkahoitoja, kasvohoitoja, käsienhoitoja, geelikynnet, geelilakkaukset, kestoripset, kestovärjäykset ja sokeroinnit.


Mitä yllätyksiä on tullut tähän mennessä vastaan yrittäjänä?
Ehkä alaa ei oikein arvosteta. Olenhan periaatteessa käsityöammatissa, jolloin tekijän kädenjälki näkyy voimakkaasti. Ja kaikista ei ole tämmöiseen ammattiin, niinkuin itsestäni ei olisi sairaanhoitajaksi tai lääkäriksi. :)
Nyt omaa yritystä perustaessa huomasin moneen kertaan paperiasioiden vaikeuden ja monimutkaisuuden. Jos ei tahtoa olisi ollut näin paljon, olisi jäänyt hoitola perustamatta pariinkin kertaan, sen verran kiviä heiteltiin tielle.


Kuvaile tulojasi? 
Rikastumaanhan tällä työllä ei ikinä pääse, Verottaja pitää kyllä huolen kun tunnollisena yrittäjänä teen kaikki työt kassaan. Mutta aiemmin on perustoimeentulo saatu tehdystä työstä.
Nyt jännittää tietysti miten uusi hoitola lähtee pyörimään, mutta kovasti odotan kesää kohti vilkastuvan, että saisi palkkaa nostetuksi itelleenkin, eikä kaikki menisi pakollisten laskujen maksuun.

Olen koittanut lähteä vähän kaikkeen mukaan missä saisi itseään ja hoitolaa näkyville. Viimeisin oli joulumessut juuri ennen avaamista. Viimeisin oli sponsoriapu paikallisen Liinat-liikuntajärjestön Sarastus-joukkueelle, jolla saan tyttöjen paitaan oman logon ja Liinojen nettisivuille myös logon. Puheltiin myös, että tämän kuun lopussa olevaan kevättapahtumaan voisin mennä maskeeraamaan tyttöjä heidän esitykseensä.

Kovasti myös yrittänyt paikallislehdessä mainostaa ja vienyt mainoksia kaippoihin yms paikkoihin esille. Tietysti sosiaalisen median voimaan ja ihan puskaradioon olen luottanut.


Millaisen tavoitteen olet asettanut firmalle?
Olisi hienoa, jos vuoden loppuun mennessä voisi sanoa, että kyllä minä tästä leivän kotiin kannan.

Onko sinulla tulevaisuudelle jotain suunnitelmia? Missä näet itsesi vuonna 2020?
Kauneushoitola Sievän puikoissa edelleen, jossa minulla olisi toinen vaikka vuokratuolipaikalla töissä ja mahdollisesti isommat tilat.
Ainahan voi haaveilla ja toivoa. ;) Mutta katotaan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan, ehkä se ratkaisee.

Mitä suomalaisten naisten tulisi mielestäsi tehdä kauneuden eteen enemmän?
Välittää enemmän ihonhoidosta ja miettiä tuotteiden toimivuutta. Kaikkea kun nykyään löytyy kaupoista ja netistä halvalla. Mutta toimiiko tuotteet oikeasti ja onko niissä raaka-aineet oikeasti minkälaisia.
Eikös se sanontakin mee, että halvalla ei saa hyvää. Se pitää minusta hyvin paikkansa kaikessa.

Eli miksi kauneushoitoloissa olisi syytä käydä?
Hoidetaanhan kauneushoitoloissa muutakin kun "kauneutta". Jalat on esimerkiksi yksi todella tärkeä meille jokaiselle ja niistä tulisi pitää huolta ettei tule mitään vakavampia ongelmia.
Ja pieni miehille sananen ja tottaikai meille kaikille: samalla lailla kaikkien iho mm. kuivuu ja kiristää, että olishan se mukavampi olla kun ei tunnu pahalle. :)
Dermalogica-kasvohoitosarjan kouluttajaa lainaten: "Kun iho voi hyvin niin se näyttää kauniilta".

Kerro perheestäsi ja harrastuksistasi!
Perheeseen kuuluu ihana mies, joka ei teilannut tätä ajatusta vaan järkevästi kertoi faktoja ja tuki tässä projektissa. Koska vaikka tämä omani onkin niin koskettaa häntä todella paljon! Ja kaksi ihanaaa lasta, tyttö, 4, ja poika kohta 1,5-vuotta.
Työ on yllättävänkin raskasta selälle ja hartioille ja jos ei pidä itsestään huolta, niin ei näitä töitä kauaa jaksa tehdä. Eli joo lihaskunnosta huolehdin kahvakuulaamalla jossa koko kroppa saa liikettä, niin ei tule hartiajumeja. Käyn säännöllisesti ratsastamassa, joka on ollut lapsuudenharrastus. Ratsastus oli tosi pitkällä tauolla ja nyt vuoden vaihteessa elvytin sen uudestaan.


Onko arjen yhteensovittamisessa haasteita? Kerro jokin käytännön arkivinkki! 
Olihan se stressaavaa, kun koitti saada firmaa pystyyn pienten lasten kanssa, mutta palanen kerrallaan eteenpäin. Nyt ei ole valittamista. Nautin suunnattomasti omasta työstäni ja kun nyt olen lähellä kotia, niin miten kiva hurauttaa kotiin muutamassa minuutissa ja lastenkaan hoitoajat ei ole pitkiä.
Kyllä jokainen tarvitsee omaa aikaa arjen pyörityksessä, että saa ajatukset pois työstä ja perheestä. Se on vinkkini jaksamiseen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti