Sivut

perjantai 3. huhtikuuta 2015

EDIT: UUTISANKKA: Jauhelihan todellinen kilohinta - sika-naudasta haihtuu kolmasosa


//POSTAUSTA EDITOITU, KOSKA ALKUPERÄINEN LASKELMANI OLI PUUTAHEINÄÄ!//

Joskus takerrun aivan ihmeellisiin lillukanvarsiin. Tällä viikolla on vuorossa ollut jauheliha ja sen hintapolitiikka.

Pääsin käsiksi oikein laatujauhelihaan, alaveteliläisen Ylikallion kyyttötilan antimiin. Joku vähän moitti 12 e/kg maksavaa jauhista hintavaksi, itsekin sitä hetken mietin, joten päätin todistaa tämän väitteen vääräksi. Vertailukohteeksi ostin kaupan halvinta sika-nautaa, jonka kilohinta lähimarketissa oli 5.73 e/kg.

Tähän mennessä tapahtunutta:
- Punnitsin lihojen raakapainon
- Paistoin jauhelihat pannulla. En lisännyt mukaan pannulle rasvaa enkä mausteita.
- Punnitsin paistetun naturel-jauhelihan uudestaan valuttaen lautaselta pois ylimääräisen irtorasvan.
- Laskin oikean kilohinnan pannuun jääneelle lihamäärälle
- Hämmästyin
- Tein blogipostauksen aiheesta ja jaoin sen kaikissa some-kanavissani
- Insinöörit, jotka vielä osaavat oikeasti laskea, todistivat tunnissa, että olen laskenut kilohinnan päin prinkkalaa
- Korjasin postauksen ja asiaa

Aluksi laskin siis sika-naudan kilohinnaksi tuli 11.71 e, kun taas kyyttö oli 9.78 e. Tämähän oli valetta, ei sinne päinkään ja ihan höpöhöpöä. Tein aivan vääränlaisen kaavan laskulle. Tämän postauksen kommenttikentässä on oikea laskukaava.

Tässä diplomi-insinöörin lähestymistapa probleemaani:

Oikein jouduin paperilla pohtia tämän lähestymiskulmaa. Tässähän käy niin, että enemmän rasvaa sisältävä sika-nauta menettää painostaan n. 30% kun taas kyyttö menettää vain n. 18%. Jäljelle jäävän ruoaksi kelpaavan proteiinimössön kilohinta nousee siis tuon 30% kun taas kyytöllä tuo nousu on vain sen 18%. Eli sika-nauta nousee 5.73 -> 8.22€/kg  kun taas kyyttö nousee 12-> 14.72 €/kg. Toivottavasti ymmärsin oikein tuon sun jutun pointin eli kyyttöä menee vähemmän hukkaan ruuanlaiton yhteydessä. Valitettavasti näyttäis että kyyttö on silti kalliimpaa. 




Kyytön raakapaino

Sika-naudan raakapaino (huomatkaa, 400 gramman pakkauksessa kuusi grammaa ekstraa!)

Kypsää kyyttöä

Kypsää sika-nautaa.

Silmämääräisesti huomasi, että kyyttöä jäi lautaselle huomattavasti enemmän, mutta tosiaan - lihaa oli jo valmiiksi 100 grammaa enemmän. Tietenkin tästä olisi muuten pitänyt ottaa paremmat kuvat, mutta se on tässä vaiheessa myöhäistä.

Tässä vielä taulukon muodossa OIKEAT ja KORJATUT tulokset.



Kilohinta Raakapaino Kypsäpaino Todellinen kilohinta
Sika-nauta 5.73 e/kg 0,406 kg 0,283 kg 8.22 e/kg
Kyyttö 12 e/kg 0,519 kg 0,423 kg 14.72 e/kg

Tätä kotikoetta voisi toki laajentaa myös muihin nautalajeihin sekä kaupan eri muovipakettilaatuihin. Tähän valitsin nyt nämä ääriesimerkit.

Vaikka olisin kuinka halunnut, että laatuliha tulisi halvemmaksi pannulle jäävän osuuden suhteen, niin näin ei ole.

PS. Tämä oli samalla itelleni oppitunti siitä, että miten pitää tehdä ja toimia kun levittää väärää tietoa netissä. Artikkelia ei saa poistaa, vaan on korjattava. Mieluiten heti. Tässä nyt oli parin tunnin viive korjausten suhteen, johon voin käyttää tekosyytä "mulla on kaksoset". Anteeksi internet, sori lukijat! Vastaisuudessa jatkan laskuhommiani, mutta tarkistutan ennen julkaisua kaiken, enkä usko tämän talon insinöörien laskutaitoihin, vaikka mikään ei oo niin viisas kuin insinööri.

6 kommenttia:

  1. kannattais muuten laskea tuo hinta vielä ainaki kerran..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi! Millaista laskutoimitusta ehdottaisit?

      Poista
  2. Jos määrä vähenee, niin ei se kilohintakaan alene alkuperäisestä.

    VastaaPoista
  3. Kaupan = 5.73 e/kg * 0,406 kg / 0,283 kg = 8.22 e/kg
    Luomu = 12 e/kg * 0,519 kg / 0,423 kg = 14.72 e/kg

    VastaaPoista
  4. Paitsi että sika-naudasta pois valuttamasi neste on suureksi osaksi lisättyä vettä.

    VastaaPoista